Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

κουβα λεφτα

κουβα λεφτα

Το ΣτΕ θα εκδικάσει αύριο τις υποθέσεις δύο προσφύγων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου κρίθηκαν απαράδεκτες, με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Επιπλέον, θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακύρωσης της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που αμφισβητούν τη συνταγματικότητα της σύνθεσης των νέων επιτροπών Προσφυγών, που συστάθηκαν τον Ιούνιο του 2016.


malibu beach okinawa

ξενώνας μυλωνά αράχωβα

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «κρίσιμη» την αυριανή συνεδρίαση και αναφέρει για τον ένα από τους δύο πρόσφυγες, τον Σύρο Νούρι (το όνομα έχει αλλαχθεί) ότι παραμένει υπό αστυνομική κράτηση από τον Σεπτέμβριο του 2016 στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης, «σε άθλιες συνθήκες». Όπως σημειώνεται, «ανεξάρτητος κοινωνικός λειτουργός έχει διαγνώσει ότι ο Νούρι πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία και η ψυχική υγεία του επιδεινώνεται λόγω των συνθηκών κράτησης και της αβεβαιότητας για το μέλλον του».


Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει ότι, αν και κανένας δεν έχει επιστρέψει μέχρι σήμερα αναγκαστικά στην Τουρκία, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα μεγάλο αριθμό επιστροφών αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, χωρίς πρώτα να εξεταστούν τα αιτήματά τους επί της ουσίας». Η απόφαση, συνεχίζει η οργάνωση, «θα είναι ένα κρίσιμο τεστ της βάσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και των αμφίβολων ισχυρισμών της ΕΕ ότι η Τουρκία είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική προστασία στους πρόσφυγες».


Ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα παρακολουθήσουν την αυριανή ακροαματική διαδικασία.



κουβα λεφτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου