sony α77 ii
Οι πρώτες δηλώσεις, μετά τις συνομιλίες που είχαν 16 ηγέτες της Ε. Ε. έγιναν από την καγκελάριο της Γερμανίας, η οποία έστειλε το μήνυμα πως: «Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές».
πατροκλος αννα
«Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν την συμφωνία με την Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής», σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ.
Η εντολή της Frontex πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, πρόσθεσε.
Η καγκελάριος διαπίστωσε επίσης ότι υπήρξε «πολλή καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά την διάρκεια των συνομιλιών της σημερινής μίνι συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.
Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό. Ο ίδιος είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις» παρά διαφωνίες, όμως δεν θα υπάρξει κάποιο κοινό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση εργασίας.
«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
«Οφείλουμε να πούμε ότι οι ευρωπαϊκές λύσεις λειτουργούν. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολιτική πίεση που συνδέεται με την μετανάστευση σε ορισμένες χώρες», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι κατά τις συνομιλίες απορρίφθηκαν λύσεις που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε ότι οι θέσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με των υπολοίπων στο τραπέζι των συνομιλιών.
Οι προτάσεις του Τσίπρα
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της μίνι συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διατύπωσε τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την πολιτική ασύλου:
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμη σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην τοποθέτηση του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.
Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.
Η λίστα «ανακούφισης» της Ιταλίας
Λίστα δέκα σημείων με στόχο την ανακούφιση του προσφυγικού στην Ευρώπη παρουσίασε και η Ιταλία, κατά την μίνι Σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην πρόταση που ετοίμασαν οι Ιταλοί και παρουσιάστηκε στους 15 ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγράφονται 10 σημεία που η Ρώμη θεωρεί πως θα αμβλύνουν το πρόβλημα.
«Κάθε χώρα της Ε. Ε πρέπει να επιβάλλει ποσόστωση στον αριθμό των οικονομικών μεταναστών», τονίζεται στο έγγραφο όπου αξιώνεται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στην αποδοχή των οικονομικών μεταναστών, ή να υποστούν τις συνέπειες.
Μεταξύ αυτών των συνεπειών, η Ιταλία θεωρεί πως πρέπει να περιληφθούν τα ανάλογα οικονομικά αντίμετρα, όπως μείωση των ευρωπαϊκών πόρων για τις χώρες που δεν υποδέχονται πρόσφυγες.
«Όποιος φτάνει στην Ιταλία, έχει φτάσει στην Ευρώπη», αναφέρεται στο κείμενο όπου επισημαίνεται πως η Ε. Ε έχει κοινή ευθύνη για όσους διασώζονται στη θάλασσα. Τονίζεται δε, πως η ζώνη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο.
Στο έγγραφο, η Ιταλία καθιστά σαφές πως θέλει αλλαγή στο λεγόμενο κανονισμό του Δουβλίνου – που ορίζει πως η χώρα εισόδου των αιτούντων άσυλο αναλαμβάνει και την επεξεργασία του αιτήματος ασύλου.
«Η διάσωση μεταναστών δεν πρέπει να δεσμεύει για λογαριασμό όλων τη χώρα εισόδου στην Ε. Ε για τη διαδικασία αίτησης ασύλου», αναφέρεται στο κείμενο όπου η Ιταλία καλεί για δημιουργία κέντρων υποδοχής και κράτησης μεταναστών και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όχι μόνο στην Ιταλία και την Ισπανία.
μεγαλες βιλες ελα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου